ساخارین چیست
ساخارین یک شیرین کننده مصنوعی است که برای جایگزینی شکر در محصولات کم کالری استفاده می شود. این شیرین کننده مصنوعی 200 تا 800 برابر شیرین تر از ساکارز است و هیچ گونه کالری ندارد. این مزایا باعث می شود که این شیرین کننده مصنوعی جایگزینی ایده آل برای محصولات پخته شده کم کالری باشد.
یکی از ایرادات اصلی استفاده از ساخارین، مزه فلزی آن است که عمدتا در غلظت بالا تشخیص داده می شود. این شیرین کننده مصنوعی را می توانید در بسیاری از مواد غذایی و محصولات دارویی مانند آدامس ها، آبنبات ها، محصولات پخته شده، خمیر دندان و برخی از داروها یافت کنید.
ساخارین زمانی که حرارت داده می شود ناپایدار است. این شیرین کننده مصنوعی با سایر مواد غذایی واکنش شیمیایی نمی دهد که آن را برای استفاده در صنایع غذایی بسیار مناسب می کند. این شیرین کننده برای اولین بار در سال 1878 توسط کنستانتین فالبرگ، کشف شد. استفاده از این ساخارین در زمان کمبود شکر در جنگ جهانی اول گسترش یافت.
فهرست مطالب
فواید استفاده از ساخارین
این شیرین کننده مصنوعی مزایای بسیار زیادی را در صنایع غذایی ارائه می دهد. از ساخارین در صنایع به جای شکر معمولی استفاده می شود. برخی از فواید استفاده از این شیرین کننده مصنوعی عبارتند از:
می توان آن را با سایر شیرین کننده ها مخلوط کرد
این ماده شیمیایی اغلب با سایر شیرین کننده های مصنوعی ترکیب می شود تا نقاط ضعف آنها را جبران کند. به عنوان مثال، در صنایع غذایی با سیکلامات مخلوط می شود و طعم نامطلوب این ماده شیمیایی را پنهان می کند. از مخلوط ساخارین و آسپارتام نیز اغلب در تولید نوشابه های گازدار رژیمی برای افزایش طعم شیرینی نیز بسیار استفاده می شود.
برای افراد دیابتی مفید است
مصرف محصولات تهیه شده با این شیرین کننده برای بیماران دیابتی بسیار مفید است. این ماده مستقیما بدون هضم از دستگاه گوارش انسان عبور می کند و از بدن دفع می شود. در حالی که ساخارین کالری ندارد، به دلیل طعم شیرینی که دارد می تواند باعث ترشح انسولین در بدن انسان شود.
آیا ساخارین سطح قند خون را افزایش می دهد
اگرچه ساخارین به عنوان یک شیرین کننده مصنوعی بدون کالری به بازار عرضه می شود، اما چندین مطالعه نشان داده است که این شیرین کننده مصنوعی مانند شکر سطح گلوکز خون را افزایش می دهد. تصور می شود که این اثرات به دلیل تغییرات در باکتری های روده است که توسط شیرین کننده های مصنوعی ایجاد می شوند.
با این حال، بیشتر این مطالعات بر روی موش ها انجام شده است. اگر نگران اثرات احتمالی ساخارین بر سلامتی خود هستید، می توانید از شیرین کننده های مناسب دیگر استفاده کنید.
آیا استفاده از ساخارین برای سلامت انسان ایمن است
در سال های گذشته استفاده از ساخارین در غذای انسان با نگرانی های ایمنی مواجه شده است. در اوایل دهه 1970، مطالعات روی موش های آزمایشگاهی، استفاده از این شیرین کننده مصنوعی را با ایجاد سرطان مثانه در جوندگان مرتبط دانست.
در نتیجه، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) در سال 1958، افزودن این شیرین کننده مصنوعی را به مواد غذایی فرآوری شده ممنوع اعلام کرد. اما به دنبال مخالفت شدید مردم و تولید کنندگان محصولات غذایی با ممنوعیت ساخارین، سازمان غذا و دارو آمریکا استفاده از این شیرین کننده مصنوعی را برخی از مواد غذایی در صورت استفاده از برچسب، مجاز اعلام کرد.
در سال 2000، برچسب های هشدار دهنده روی محصولات شیرین شده با ساخارین حذف شد و در سال های بعد سازمان غذا و داروی آمریکا موضع خود را در مورد استفاده از این شیرین کننده مصنوعی تغییر داد و آن را برای مصرف در محصولات غذایی بی خطر اعلام کرد. ساخارین در حال حاضر یکی از پنج شیرین کننده مصنوعی مورد تایید سازمان FDA است.
بیشتر بخوانید: سوکرالوز
عوارض جانبی مصرف ساخارین
در حالی که امروزه ارتباط بین مصرف ساخارین و خطر ابتلا به سرطان مثانه کاملا رد شده است. اما بسیاری از گروه های بهداشتی هنوز معتقدند که استفاده از این شیرین کننده مصنوعی باید برای استفاده کودکان و زنان بارداری محدود شود. زیرا احتمال واکنش های آلرژیک در این افراد وجود دارد.
ساخارین به دسته ای از ترکیبات معروف به سولفونامیدها تعلق دارد که می تواند در برخی افراد واکنش های آلرژیک ایجاد کند. عوارض جانبی مصرف این شیرین کننده مصنوعی عبارتند از:
- سردرد
- مشکلات تنفسی
- اسهال
- مشکلات پوستی
بنابراین توصیه می شود شیرین کننده های مصنوعی مانند ساخارین را به مقدار زیادی مصرف نکنید. همچنین استفاده بیش از شیرین کننده های مصنوعی ممکن است باعث ایجاد تغییرات در میکروبیوتای روده و مقاومت به انسولین در بدن شود.